+31 180 620211 / +31 180 626845

Temperatuur

Temperatuur metingen kunnen meerdere doeleinden dienen. In ons werkgebied als trouble shooters worden temperatuur metingen vaak uitgevoerd om te kijken of er ergens iets mis is. Bijvoorbeeld wanneer de uitlaatgas temperatuur van één van de cilinders van een dieselmotor afwijkt van de andere, kan dat een indicatie zijn van een probleem of zelfs een aankomende schade. Ook lagers die plotseling hoge temperaturen aangeven kunnen een gevolg zijn van schade of slijtage.

Verder kunnen onderdelen worden gecontroleerd op warmteverlies, zoals bijvoorbeeld warmteverlies in trillingsdempers en elastische koppelingen wat uiteraard met contactloze sensoren gebeurt. Dit kan dan in combinatie met een torsietrillingsmeting worden uitgevoerd wat in combinatie met de torsietrillingsberekening een goede basis geeft om het systeem te controleren en zo nodig te kunnen modificeren.

Ook een controle op hot spots, bijvoorbeeld op schakelkasten middels thermografie, behoort tot de mogelijkheden.

Met betrekking tot temperatuurmetingen gebruiken wij een aantal standaard technieken, zoals thermokoppels, infrarood sensoren (contactloos) en ook thermografische camera’s.

Uiteraard kunnen ook speciale toepassing worden uitgevoerd. Zo kan indien nodig een onderdeel worden geïnstrumenteerd met sensoren, om zo dicht mogelijk bij de bron van een verhoogde temperatuur te komen. Een voorbeeld hiervan is de instrumentatie van een glijlager van een dieselmotor, waar herhaaldelijk schade was opgetreden, en waarbij te hoge lagertemperaturen als mogelijk oorzaak werden beschouwd. Door een onderschaal van een hoofdlager aldus te instrumenteren kon de lager temperatuur met hoge nauwkeurigheid en tijdens normale bedrijfscondities worden bepaald.