+31 180 620211 / +31 180 626845

Vermogensmetingen

Techno Fysica kan in het veld middels rekstrookmetingen het koppel of asvermogen bepalen op vrijwel elk type installatie. De enige voorwaarde hiervoor is dat er een vrij stuk as moet zijn wat als ‘meetelement’ kan dienen. De as hoeft hiervoor uiteraard niet uitgebouwd te worden en metingen zijn zowel op massieve als holle assen uit te voeren.

Dit soort metingen kan voor korte tijd met batterij gevoede telemetrie systemen uitgevoerd worden en ook lange termijn metingen middels batterij-loze systemen zijn mogelijk. In het verlengde daarvan ligt dan uiteraard de permanente installatie die wij ook voor u verzorgen waarbij er uiteraard extra aandacht aan robuustheid en stabiliteit besteed dient te worden.

Naast het ‘statisch’ koppel en gemiddeld vermogen is het bij alle genoemde uitvoeringen ook mogelijk om dynamische zaken te meten, zoals stoten, inschakelpieken of torsietrillingen.

Voorkomende metingen zijn:

  • Vermogensmeting op een schroefas om te controleren of schroef en motor juist op elkaar zijn afgestemd. Dit komt voor bij nieuwbouw maar ook voor of na revisie / modificatie om te controleren of alles nog voldoet.
  • In combinatie met brandstof verbruiksmeting en registratie van scheepssnelheid volgt uiteraard voortstuwingsrendement. In bollard pull conditie kan dit rendement ook worden uitgedrukt in stuwkracht per kilowatt wat bijvoorbeeld ook interessant kan zijn voor boegschroeven. Ook het effect van brandstoftoevoegingen kan zo worden onderzocht.
  • Tijdelijke vermogensmeting parallel aan een bestaande permanente meting in geval deze niet betrouwbaar lijkt of afgesteld moet worden.
  • Vermogensmeting op pompassen zoals voor renovatie van gemalen, maar ook in combinatie met drukverschil- en debiet metingen om pomp karakteristieken vast te leggen en het gebruikte werkgebied te optimaliseren.
  • Meten van inschakelgedrag van schakelkoppelingen in combinatie met de druk voor de bediening om schakelgedrag te optimaliseren en belasting en slijtage te minimaliseren.
  • Meten van gemiddeld en piekkoppel in de aandrijfas  van cutterzuigers voor optimalisering van de productie en uiteraard beveiliging van tandwielkast en andere componenten.

De mogelijkheden zijn uiteraard nog veel breder van meten van aandrijfkoppels in doseerpompen, stuurassen van oldtimers en houders voor gatenzagen tot bruggen, sluizen en staalwalsen.